Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
8.990 Ft
Menny.:db
Termék címkék: Kitüntetés

Osztrák Háborús Emlékérem - Österreichischen Weltkriegs Erinnerungsmedaille 1915-1918

Ár:
8.990 Ft
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!
Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez
0 Ft
Menny.:db
Cikkszám: IWW38
Szállítási díj: 990 Ft
Várható szállítás: 2024. július 18.
Elérhetőség: 1 db raktáron

Leírás

Szép állapotú Háborús Emlékérem eredeti szalagjával.

Rövid háttértörténet:

Ausztria 1932. december 21-én hozta létre háborús emlékérmét. Az érem tervezésére kiírt pályázatban előírásként 36 mm-es átmérő és fényes bronz érem szerepelt, amivel előképként utaltak az 1873-ban alapított Hadiéremre. Követendő példaként szolgált továbbá az 1928-as Tiroli Tartományi Emlékérem, illetve a Magyar Háborús Emlékérem 1929-es alapítása is. 

A kitüntetést eredetileg ugyanazon formában adományozták volna a Magyar-Osztrák Monarchia és a szövetséges államok fegyveres erőinek egykori tagjainak, valamint a háborús erőfeszítéseket (pl. sebesült-, beteg- és hadifogoly-gondozás vagy hadsegélyezés útján) támogató polgárainak a számára is. Ezt az 1933. november 10-én kiadott rendelet megváltoztatta: mindazon jogosultaknak, akik a világháborúban hadidíszítményes és kardos kitüntetést, Vitézségi Érmet, Károly Csapatkeresztet vagy Sebesültek Érmét érdemeltek ki, az emlékérem szalagján két keresztbe tett kardot rendszeresített. Az éremért fizetett összeg bizonyos részét hadirokkant- és beteggondozási-alapoknak utalták. 

1934. április 10-én kelt a Legfelsőbb elhatározás, miszerint a Kormányzó Úr engedélyezte az Osztrák Háborús Emlékérem elfogadását és viselését. A kitüntetésre jogosultak voltak mindazok, aki az első világháborúban a Magyar-Osztrák Monarchia, vagy a vele szövetségben lévő valamely hadseregben szolgálatot teljesítettek.
A tiszteknek 8 pengő 70 fillért, a legénységi állományú egyéneknek 4 pengő 35 fillért kellett fizetniük a kitüntetés ellenében. Az igényléseket 1937. december 31-ig kellett beadni.

Paraméterek

Ország Ausztria
Időszak Két világháború között
Típus Kitüntetés