Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Német Reinigungsgerät 34 // Tisztítókészlet 34 // és annak tartozékai!

Bakos Gábor
2020. 03. 23. 00:00:00
Német Reinigungsgerät 34 // Tisztítókészlet 34 // és annak tartozékai!

    Ez a bejegyzés el fog térni a szokványostól, hiszen itt nem csak egy tárgy kerül bemutatásra, hanem egy komplett készlet! Mai nap tehát fókuszban a német Reinigungsgerät 34 // Tisztítókészlet 34 // és annak tartozékai!

A készlet 1934. szeptember 4-én vezették be és egyaránt alkalmas volt pisztolyok, puskák, géppisztolyok és géppuskák tisztítására, karbantartására 7.9 és 9 milliméter között.

Tartalma:

- Behälter (tok)
- Reinigungskette (tisztító lánc)
- Öltropfer (olajozó)
- Ölbürste (olajozókefe)
- Reinigungsbürste (tisztítókefe)
- Hülsenkopfwischer (szétszerelő szerszám)     
- Reinigungsdocht (tisztító szálak)

    Formájában és összetételében nem változott semmit a második világháború alatt, de voltak variánsai, mint a kifejezetten az 5.6mm-es gyakorlópuskákhoz való Reinigungsgerät 34 für Kal. 5,6, valamint a szokványosnál nagyobb kaliberrel rendelkező fegyverekhez tartozó Reinigungsgerät 34 Lg. Speciális változataként említhetjük a kifejezetten az MP44-hez tartozó Reinigungsgbürste zum Gaszylinder für Stg44. Ez utóbbi módosítására a gázdugattyú tisztítására szolgáló eszköz miatt volt szükség.

    A tisztítókészlet ott volt minden katona táskájában és elvégezhetőek voltak vele a fegyverek hétköznapi, legegyszerűbbnek mondható tisztítással kapcsolatos feladatai. Sokoldalúsága ellenére leginkább a rendszerben lévő k98-hoz volt a legjobban alkalmas, mivel a szétszerelésre szolgáló eszköz ehhez a típushoz volt megfelelő, a többi fegyver esetén nem volt tökéletesen alkalmazható.

    A bemutatott példány egy jelzett Mundlos AG, Nähmaschinenfabrik gyártmány, amely székhelye magdeburgban volt. A Mundlos volt azon kevés gyártók egyike, akik ennek a készletnek az előállításával foglalkoztak. Rajtuk kívül négy teljesen biztos és egy még kérdéses cég kerülhet szóba, mint gyártó.

    Ahogy a fotókon is látható és ezt a listából is könnyen ellenőrizhetjük, minden eleme megvan a készletnek, valamint ezek gyártó és évszám azonosak, így kijelenthetjük, hogy egy bontatlan készlettel állunk szemben.

    A dobozon még rengeteg helyen látható az eredeti szürke festés és tetőrögzítő fülei már vas alapanyagúak. Emiatt már ezt a darabot a kései előállításúak közé sorolhatjuk, mivel az egészen koraiak színben eltérnek, valamint a kapocs anyaga is rézből készült.

    Világszerte sokan foglalkoznak ilyen készletek gyűjtésével és egyre ritkábbnak mondhatóak a teljesen korai bontatlan készletek, amelyekben nemcsak minden tartozék benne van, hanem azok egyeznek kor és gyártó tekintetében.

    Kiegészítésként még annyit hozzátennék, hogy az olajozó igaz 1938-as, de ezzel is elfogadható bontatlan készletként, mivel ezeket a szetteket meglévő készletekből rakták össze, így egy 1938 végi gyártású darab nyugodtan belekerülhetett egy 1939 elején összeállított tételbe.

    További tájékozódás kapcsán két remek, ingyenesen elérhető oldalt tudok ajánlani:

Tartalomhoz tartozó címkék: Készlet Németország