Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
69.990 Ft
Menny.:db
Termék címkék: Igazolvány

Német Második Világháborús Zsoldkönyv - Luftwaffe - Fallschirmjäger Kraftfahr Ausbildungs & Fallschirmschule II.

Ár:
69.990 Ft
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!
Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez
0 Ft
Menny.:db
Cikkszám: 2WW874
Szállítási díj: 990 Ft
Várható szállítás: 2024. július 17.
Elérhetőség: 1 db raktáron

Leírás

Szép állapotú, eredeti  példány. Lapjai hiánytalanok. Fotók mind a vezetői engedélyből mind a zsoldkönyvből ki lettek szedve. A zsoldkönyv gerince korabeli javításon esett át.

Anton Böhn Feldwebel 1918. március 28-án született Kornau városában. A zsoldkönyve első bejegyzése 1939 augusztus 15-én keltezett. Katonai pályafutását a Berlin közeli bernaui Luftnachrichten Regiment 1 egységnél kezdi. Az ezred később Drezda-Klotzsche térségében, majd 1940-ben Königsberg városában állomásozik.

1943. április 26-án áthelyezik a légierő Kraftfahr-Ausbildungs-Abteilungen 20 der Luftwaffe egyégéhez, amely akkor Varsóban állomásozott. Később 1943 júniusa és augusztusa között XI. Fliegerkorps Kraftfahr-Ausbildungs-Abteilungen 16 der Luftwaffe bejegyzését olvashatjuk. 

1943. augusztus 30-án ismét áthelyezésre kerül sor a 2 / Fallscirmjäger Kraftfahr Ausbildungs kiképzőegységhez Helmstedt városába. 1944 júniusában már a wittstocki Fallschirmshule 2 bejegyzése olvasható. A reptér 1944 szeptembere és 1945 márciusa között számos súlyos légitámadást szenvedett el a szövetséges gépek által. A bombázásoknak csak az vetett véget, hogy elkerülvén az esetleges véletlen károkozást a szovjetek berlini térségbe történő előretörése után a nyugati hatalmak nem kezdeményeztek több bevetést a térségbe. Végül az iskolát 1945 áprilisában foglalják el az orosz csapatok.

A zsoldkönyv számos bejegyzést tartalmaz. Böhm többek között számos esetben kerül kórházba. Először 1939. november 14-28. között herpesszel. Utóbbit, azaz a nemibetegségeket súlyosan szankcionálták a fegyveres erők berkein belül. 1942. július 26-31. között öncsonkítás vagy baleset kódját láthatjuk. 1942. augusztus 28-31. között pedig izombetegség miatt kell ismételten gyógykezelést igénybe vennie. 

A Zsoldkönyvhöz tartozik egy III-as osztályú vezetői engedéllyel, amely nehézgépek, vontatók vezetésére jogosította fel. Utóbbit 1938-ban szerezte, de 1944-ben ismét megújításra került.

A tételhez tartozik még 1945-ös keltezésű elbocsátó iratcsomagja is.

Rövid háttértörténet:

A sorkatonaság 1935-ös ismételt bevezetését követően a német főparancsnokság (OKW - Oberkommando der Wehrmacht) a toborzó irodák rendszerén keresztül szervezi meg (Wherersatzdienststelle). A kiválasztásra kerülőket a regionális toborzó irodákhoz irányították, ahol megkapták katonai igazolványukat (Wehrpass). Utóbbi nem egyenlő a zsoldkönyvvel, mivel azt aktív szolgálatteljesítés esetében töltik ki és adják át. A katonai igazolvány tartalmazza a toborzási és személyi adatokat, körzetet, képzettséget, katonai előéletet, kitüntetéseket, és egyéb adatokat amelyek alapjául az adott illető személyi kartonja szolgáltatta a hiteles adatokat. Ahogy a zsoldkönyv, úgy a katonai igazolvány is személyi azonosításra szolgáló dokumentum volt. Fontos, hogy behívását követően a katonai igazolványt le kellett adni. Haláleset esetében a zsoldkönyv visszakerült a regionális toborzó irodához, a családnak, legközelebbi hozzátartozónak pedig postán kiküldték a katonai igazolványt. Utóbbit frissítették ekkor az aktuális, legutolsó adatokkal, a halál okával, több esetben a helyszínnel, ahol az elhunytat eltemették.

A szabályozások a zsoldkönyvekkel kapcsolatban igen szigorúak voltak. A katonának kötelessége volt rendvédelmi és magasabb rendfokozatú személyeknek azt haladéktalanul bemutatni ellenőrzés céljából, akiknek kötelessége volt azt az ellenőrzést követően azonnal visszaadni a katonának, aki nem veszíthette szem elől igazolványát. Az egyetlen lehetőség, amikor a katonától elvehették azt, ha letartóztatásra került.

Fontos tudni, hogy 1943 előtt a szárazföldi haderő (Heer), légierő (Luftwaffe), Védőosztag (Schutzstaffel) egységeinél nem volt kötelező a fénykép használata, kivéve a haditengerészet (Kriegsmarine) esetében, ahol már 1941-től kötelező elem volt. (Utóbbi csak szabályozás szintjén létezik, hiszen a háború végéig találkozhatunk olyan dokumentumokkal, ahol fotó nem került be a zsoldkönyvekbe, még nyoma sem látható.)
 

A zsoldkönyvek nagy többsége Metten & Co. cég berlini gyártmánya, amely a III. Birodalom fő beszállítója volt. Ezzel találkozhatunk tehát a leggyakrabban.

Paraméterek

Ország Németország
Időszak II. Világháború
Típus Igazolvány