Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
19.990 Ft
Menny.:db
Termék címkék: Jelvény

Német Politikai Propaganda Jelvény - Frankentag 1935.

Ár:
19.990 Ft
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!
Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez
1.490 Ft
Menny.:db
Cikkszám: 2WW273
Szállítási díj: 890 Ft
Várható szállítás: 2022. december 06.
Elérhetőség: 1 db raktáron

Leírás

Jelöletlen préselt lemezből készült példány.

Az egyik legnagyobb port kavaró 1935-ös esemény résztvevői számára gyártott példányok egyike. 

Rövid háttértörténet:

Hesselberg már 1928 óta adott teret a Német Nemzetiszocialista Munkáspártnak (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, későbbiekben NSDAP) különbőző nagyszabású gyülekezetekhez. Az itt rendszeresen megrendezett Frankentag Julius Streicher szervezése alatt állt, aki Frankföld tartomány (Gau Franken  1936-tól, előtte Gau Mittelfranken, az NSDAP tartományi átszervezésének egysége) politikai vezetője volt. (Nevéhez fűződik egyébként a Der Stürmer (Rohamozó) nevű nemzetiszocialista folyóirat megjelentetése is.)

A hesselbergi találkozókon a helyi protestánsok rendszeresen, aktívan résztvettek és támogatták a nemzetiszocialista ideát, amíg 1935-ben Hermann Göring az évente megrendezett eseményen egy az egyházat élesen bíráló beszédet nem tartott, amely nagy port kavart még nemzetközi színtéren is. Ennek idevágó részlete pedig az alábbiak szerint hangzott: 

"Amikor elzarándokolunk az őseink szent helyeinek egyikéhez, úgy monhatják ez pogányság, de nem vádolnak minket akkor, amikor itt újra a nemzet egységében összegyűlünk, hogy szívünket felemeljük a Führerünk ötletének ahelyett, hogy a veszekvő klérikusok csacsogását hallgatnánk. Jobb az, hogy itt szemtanúi lehetünk a nemzetünk egységének, mint hagyjuk ezt a nemzetet szétválasztani felekezeti vitákkal."

A beszéd komoly ellenérzéseket váltott ki és még a körzet püspöke Hans  Meiser is tiltakozott ellene. Ez eredményezte, hogy vita kezdett kialakulni az egyház tagjai között a zászlók  egyházi éplüetekre való kihelyezése kapcsán. Ennek okán, már az 1937-es rendezvénysorozaton nem kerültek ki ezek a többség akarata alapján. Az egyház így nyíltan kezdett szembehelyezkedni a párttal és annak akaratával, rendelkezéseivel. Ez a nemzetiszocialisták szemében azt jelentette, hogy a klérus elutasítja a nemzeti eszmét és éket akar verni német és német közé, így a párt vezetői utasítást kaptak, hogy emeljenek vádat az ellenszegülő templomok és egyéb egyházi intézmények vezetői ellen. 1938-ban már ennek hatására állami rendelet írta elő, hogy a Frankentag alkalmára a templomok és egyházi épületek nem tiltakozhatnak a zászlók elhelyezése miatt, kötelező őket kihelyezni. Természetesen Meiser püspök továbbra is tiltakozását fejezte ki, de már ezt csak írásos formában tudta megtenni, hiszen Julius Streicher továbbra is az egyház és a templomok, lelkészek ellen uszított.

A világháború végével többek között a párttal szembenálló magatartása miatt a bajor vallási vezetők Hesselberget jelölték ki szimbolikusan a régió oktatási központjává.

Paraméterek

Ország Németország
Időszak Két világháború között
Típus Jelvény