Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
24.990 Ft
Menny.:db
Termék címkék: Kitüntetés

Horvát Usztasa Sebesülési Érem - Ranjenička Kolajna

Ár:
24.990 Ft
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!
Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez
0 Ft
Menny.:db
Cikkszám: 2WW715
Szállítási díj: 990 Ft
Várható szállítás: 2023. szeptember 28.
Elérhetőség: 1 db raktáron

Leírás

Nagyon szép állapotú elismerés eredeti szalagjával. A szalagon lévő egy csík egyszeri sebesülést jelent. (Szalagja kiváló minőségű pótlás.)

 

Rövid háttértörténet

A Sebesülési Érem (Ranjenička kolajna) a Független Horvát Állam nevéhez fűződik, amelyeket az ellenséggel folytatott küzdelmek során sérüléseket elszenvedők számára alapítottak.

Összesen nyolc fokozata létezett. Az arany fokozatokra a legalább 61%-ban rokkantságot, még a mindössze 60%-os rokkantságságot szerzők a vas fokozatú elismerésre voltak jogosultak. A sebesülések számát 1 és 3 között sávokkal, 3 felett pedig a szalagra helyezett koszorúval jelölték. Mivel az elismerést 1943 közepén alapítják, így 1944. június 30. között mindössze 6.525 adományozás történt.

A Független Horvát Állam vagy Független Horvátország (horvátul Nezavisna Država Hrvatska, NDH) a tengelyhatalmak által megszállt Jugoszláv Királyság területén, német és olasz támogatással létrejött bábállam volt a második világháború ideje alatt. Az NDH-t a tengelyhatalmak Jugoszlávia megtámadását követően, 1941. április 10-én a hozták létre. Az 1941. május 19-ei római egyezménnyel egészen az 1943. szeptember 8-i olasz kapitulációig, az ország technikailag monarchiaként és olasz protekturátusként létezett, ám a királyjelölt Spoleto-Aostai Aimone herceg elutasította a királyi címet. Tulajdonképpen, az országot ténylegesen a fasiszta Usztasa mozgalom és annak vezére, Ante Pavelić irányította, amiért viszonzásul, az állam elsődlegesen német befolyás alatt állt. Fennállásának első két évében 1943-ig, az NDH területe egyaránt Németország és Olaszország közbirtokát, valamint a közvetlenül annektált Közép-Dalmácia – az olasz irredentizmussal összhangban – Olaszország területét képezte. A fasiszta vezér, Benito Mussolini bukásával, 1943-ban az olasz befolyás összeomlott és egyedül a német hatás érvényesült 1945-ig. Az NDH vezetősége faji ellenségként tekintett az országban élő zsidókra, romákra és szerbekre.

Az állam a tengelyhatalmi erők kiűzésével, a háború végén megszűnt.

Paraméterek

Ország Horvátország
Időszak II. Világháború
Gyártó Ismeretlen
Gyártójelzés Nincs
Típus Kitüntetés