Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Bunkerlámpák - Einheitslaterne - Első rész: A korai, háború előtti időszak első szakasza

Bunkerlámpák - Einheitslaterne - Első rész: A korai, háború előtti időszak első szakasza

Kedves Olvasók!

Kaptam pár pozitív visszajelzést hogy lenne érdeklődés erre az anyagra. Örömmel állítottam össze, de a mottót tudjátok: aki többet tud egészítse ki, csak jól járhatunk.

 

A téma a német második világháborús korszak katonai bunkerlámpái.

Igazából itt kicsit tágítottam a témát, mint látni fogjátok, éppen azért hogy ezek a dolgok meglegyenek egyben. A német bunkerlámpák egy olyan gyűjtői terület, amely során akár a lakásban látványos dekorációhoz juthatunk, az is birtokolhat második a második világháború idejéből származó német tárgyat aki nem szeretne a vitrinben  jelvényt, kitüntetést, vagy valami lőfegyvert, szúró-vágó eszközt. Ezt még egy szigorúbb feleség is "benyelheti" ("apád mit babusgatja azt a szar lámpát"). Ráadásul olyan tárgyhoz juthatunk, amely ugyanúgy köthető a front a háború eseményeihez mint egy fegyver vagy jelvény. Az egyes típusokat fejezetenként külön beszélgetésben indítom hogy a képanyag egy adott tárgynál egy posztban legyen, az itt feltölthető mennyiség elég arra hogy a tárgyat felismerjétek.

 

 

A témák a következőek:

 

  1. A korai (háború előtti) német bunkerlámpa
  2. Einheitslanterne 37 avagy a bakelit bunkerlámpa
  3. Einheitslanterne 43 avagy a késői lemez lámpa
  4. A Deutsche Reichbahn lámpája
  5. A Luftwaffe tábori lámpája
  6. "Panzerhandlampe" luftwaffe

Tervrajzot, méreteket nem írok, mert nem találtam még (ami késik nem múlik ha lassan meglesznek a szabályzatok, utasítások) itt a fő a forma és a jelölések!

 

Kezdjük!

 

  1. A korai (háború előtti) német bunkerlámpa

Egy kis bevezető:

 

A német bunkerlámpák úgynevezett karbidlámpák. Aki nem ismerné, ennek a működését: kalcium-karbid a "hajtóanyag" amelyre vizet engednek. A kémiai reakció során acetilén gáz és oltott mész keletkezik. 1 kg kalcium-klorid "telibe" azaz szabályozás nélkül 12 óra világítást tett lehetővé. A német lámpáknál a víz menyisége, ezáltal a reakció hevessége azaz a láng erőssége szabályozható volt.

 

De ne húzzúk az idegeket, jöjjön az "első fellépő" a korai azaz háború előtti német bunkerlámpa!

 

     

 

Ezt a típust szerintem idehaza csak elvétve találnátok, talán nagyobb siker lenne a közeli bécsi bolhapiacon. A kialakítás, a forma a felhasznált anyag tükrözi a korai kialakítást.

 

"Modellünk" egy 1936-os, rézből készült típus. A kialakítás és forma nagyban nem változik majd, látni fogjátok. A világítófülke mögötti víztartály kialakítását megtartják majd a későbbiekben, már itt is egy retesz segítségével eltávolítható feltöltésre. Jellegzetes darab.

 

Ami lényeg: katonai rendszeresített eszközről beszélünk. A tárgy ezáltal a Heereswaffenamt hatáskörébe tartozott, így átvevő sasos beütő, gyártójel jár mindegyikbe! (Itt a korai sasmadár beütő jól látható, érdemes megjegyezni, aki nem ismerné!)

 

 

 

A készülék készletben került kiszállításra, sikerült erről is képet hoznom hogyan is néz ki egy komplett doboz (utolsó kép).

 

Folytatása hamarosan következik!

MJ.

Tartalomhoz tartozó címkék: Készlet Németország